Твоята кошница
  • Кошницата Ви е празна!Попитай Oscar

Оскар е твоят най-добър приятел и ще бъде винаги до теб, за да даде приятелски съвет или отговор на въпросите, които имаш свързани с грижата за твоето мъниче. Виж какво питат родителите и ако не намериш това, което търсиш, изпрати ни въпрос още сега!

Какво питат родителите?

Бебчо в банята

Може да направиш прехода от бебешка вана към нормална вана за възрастни, когато бебето е достатъчно голямо, за да седи самостоятелно.

Повечето бебешки почиствщи продукти са щадящи, въпреки че това не е гаранция, че очите на бебето няма да се раздразнят. Ако това стане, почисти внимателно очите, използвайки мека кърпа и чиста вода.

За новородените е най-добре къпането да е сутрин, когато са най-бодри. С времето, може да преместиш къпането вечер, като част от рутинните грижи преди лягане, за да помогнеш на бебето да се успокои и да се подготви за сън.

Има много различни видове бебешки ванички и легенчета със стойки в зависимост от твоите предпочитания и конкретна ситуация. Изборът ти вероятно ще зависи от това къде ще къпеш бебето – в банята или в друго помещение, дали има достатъчно място и т.н.

Въпреки, че има такива бебешки продукти, не е препоръчително да ги използвате, ако детето е под 3 годишна възраст, тъй като има вероятност да доведе до инфекция на пикочните пътища. Продължителното стоене в сапунена вода може раздразни бебето.

В някои случаи бебетата ги е страх от водата. В този случай, не бързай да потапяш бебето във водата – направи го постепенно, за да му покажеш, че не е страшно. Вземи и играчки – това ще го предразположи допълнително. Бъди търпелива и не го карай насила, ако видиш, че се съпротивлява – в даден момент страхът ще отшуми.

Не потапяй изцяло бебето във вода преди да е паднал остатъкът от пъпната връв. Почиствай бебето с мокра гъбичка или кърпа докато пъпчето зарасне напълно. 

Време за масаж

Зависи от целта на масажа, възрастта и настроението на бебето. Масажът може да трае от 5-10 минути при новородените до 30-40 минути при по-големите бебета /6-12 месеца/. Вземи под внимание и настроението на бебето в конкретната ситуация.

Да, масажът помага на бебето да се отпусне, стимулира храносмилателната система и му помага да се освободи от газове. Трябва обаче да следваш правилната техника – разтривай с леки движения коремчето по часовниковата стрелка.

Наблюдавай дишането на бебето, за да разбереш как реагира на твоето докосване. Вероятно дишането му постепенно ще стане по-бавно и дълбоко. Звуците, които издава, гримасите и движенията би трябвало да ти помогнат да разбереш дали масажа му е приятен или не.

Отново зависи от твоята преценка и здрав разум. Ако бебето не се чувства добре или е току-що нахранено, масажът е противопоказен и то няма да реагира добре. Също така, не го буди, за да го масажираш. Ако бебето е ваксинирано, изчакай 24 часа от ваксинацията преди масаж. Избягвай мястото на ваксината.

Няма „правилно“ време за масаж на бебето. Зависи от ежедневието на твоето бебе и твоята преценка. Много родители включват масажа като част от рутинните процедури преди лягане, за да успокоят бебето и да му помогнат да заспи по-лесно.

Довери се на преценката си. Като родител, би трябвало инстинктивно да знаеш колко натиск да използваш. При всички положения, трябва да докосваш бебето внимателно, леко и нежно. С времето ще започнеш да го масажираш по-уверено.

Докато масажираш бебето е добреда подхраниш и овлажниш кожата му. За целта използвай бебешко олио, съдържащо полезни и безвредни видове масла. Подходящи съставки са бадемово, кокосово или маслиново масло. Увери се, че е натурално.

Грижа за кожата

Използването на козметични средства с натурални съставки е препоръчително. Повечето бебешки продукти съдържат химикали, които биха могли да предизвикат кожни раздразнения и алергии, затова се опитай да ги ограничиш до минимум и се насочи към натурални продукти.

Ако засегнатото място не е разранено и бебето не дава признаци, че го сърби, може да нанесеш овлажняващ крем, препоръчан от дерматолог или педиатър. За тази цел може да използваш и бебешко олио. Ако засегнатото място сърби или е зачервено, обърни се към лекар.

Ако е наистина сериозна, е добре да се консултираш с лекар, педиатър или дерматолог. Ако прецениш, че състоянието не е сериозно, може да нанесеш крем против екземи. Ако след това симптомите не отшумят, потърси лекар.

Ако кожата на бебето се подсича прекалено често, това не е нормално. Подсичането обикновено е резултат от търкане на кожата в пелената при движение. Спазвай последователност в процеса на смяна на пелените – измиване, подсушаване, намазване с крем. Сменяй често пелените, за да избегнеш възможни кожни раздразнения. Ако състоянието на бебето не се подобрява, потърси специалист.

Винаги използвай продукти за бебета, особено когато бебето е новородено. Старай те се да имат по-голям процент естествени съставки. Не използвай сапуни и други почистващи продукти с тежки миризми.

Честото къпане може да доведе до изсушаване на кожата, което я прави по-уязвима за раздразнения. Ако използваш почистващи продукти, съдържащи алергени, е възможно да се появят и обриви. При всички положения трябва да се консултираш с педиатър за промени в състоянието на кожата на твоето бебе и да спреш да използваш даден продукт, ако забележиш, че уврежда кожата.

Съня при бебетата

Ако заспиването нощем е трудно за твоето бебе, добре е да предприемеш някои стъпки, които биха могли да улеснят този процес. Нощем е добре бебето да спи на тъмно и тихо място – така му помагаш да направи разлика между ден и нощ. Добре е къпането и преобличането да станат рутинни действия преди сън. По този начин бебето се приучава, че е време за сън. Обезателно сложи бебето да спи, когато забележиш признаци на сънливост. Постарай се то да се чувства уютно и спокойно.

Въпросът е противоречив и зависи от причината за плача. Често бебетата се будят нощем, защото са гладни или защото се налага смяна на пелените. Не бързай да вземаш бебето на ръце – възможно е да се успокои само и да заспи. Ако това не стане и плачът се усилва, вземи необходимите мерки – накърми го или му смени пелените. Плачът може да бъде и признак за болест, така че би било добре да се посъветваш с педиатър.

Тъй като новородените предимно се хранят и спят, трудно ще направиш разлика между съня и дрямката. С напредване на месеците, обаче, нуждата и честотата на дрямките намалява. До половин годинка бебетата имат около 3 дрямки с продължителност 1-2 часа. След първата година вече намаляват до една, а след 5-6 годишна възраст повечето деца губят нуждата си от следобедна дрямка. 

Въпреки утвържденията на някои специалисти, няма никакви доказателства, че ако бебето спи до родителите, това ще доведе до по-голяма емоционална близост. Още от самото раждане бебетата спят отделно. Ако искаш бебето да е по-близо до теб, може просто да приближиш креватчето му, но не и да го слагаш да спи в едно легло с вас. Освен всичко друго, това крие и опасности за здравето на бебето.

Добре e продължителността на съня при новородените бебета да е около 16 часа. В началото бебето ще спи през по-голямата част от деня, но с напредване на месеците /около 3-6 месец/ режимът на сън се отрегулира и то започва да спи с по-дълги периоди на спокойствие.

Не намери това, което търсиш?
Попитай и разбери.


ПОПИТАЙ